top of page

AUTOGENE DRAINAGE

Wanneer gebruiken we Autogene Drainage?

  • Bij baby’s die herstellen van een eerste acute (RSV) bronchiolitis of bronchitis. Voornamelijk indien de slijmvorming, het piepen en reutelen van de ademhaling, het hoesten, etc…  blijven aanslepen.

  • Bij iedereen (alle leeftijden) die te kampen heeft met heel vaak terugkerende luchtweginfecties (bronchitis, bronchiolitis, longontsteking, …) of chronische luchtwegproblemen (vb aanslepende hoestklachten).

Wat doet een kinesitherapeut?

  • Informatie en educatie van een juist gebruik van je inhalatiemedicatie (aerosol, puffers, etc.).

  • Aanleren van efficiënte en frequente neusspoelingen

  • Drainage van de luchtwegen en technieken die de ventilatie in de luchtwegen optimaliseren.

Vroeger werd vaak tapotage en vibratie toegepast. Men dacht dat dit de slijmen kon lostrillen van de luchtwegwand. Vandaag weten we dat er efficiëntere technieken zijn.


Bij alle technieken die gebruikt worden gaan we de ademhaling moduleren. Actief (autogeen, patiënt doet het zelf onder onze begeleiding) of passief, vb bij baby’s. Passief gebeurt dit bijv. bij baby’s: door de borstkas te verkleinen (=uitademen) met de handen van de therapeut, en met thoracale banden. Eventueel in combinatie met bouncing: ritmisch op en neer gaan op een zitbal waardoor er snellere en ritmische uitademingen zijn. De baby/het kind wordt rustig en laat zijn ademhaling dan vaak beter “moduleren”.

Autogene drainage: Service

©2021 door Kine in't kwadraat. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page